Royal Goedewaagen

Zes “Red Hat” dames bezochten donderdag 5 maart Royal Goedewaagen.

We hebben zoveel gezien, dat een volledig verslag haast niet te doen is.

Zoals gezegd: 
Wij, zes “Red Hat Butterflies” kregen eerst een rondleiding door de fabriek. Royal Goedewaagen is oorspronkelijk ontstaan als “stenen pijpen fabriek” Tegenwoordig maakt zij vele producten van aardewerk. Dit varieert van borden, vazen, tegeltjes, de bekende “KLM-huisjes”, tabakspotten, jeneverkruikjes etc, etc tot en met een model van een cruiseschip van de Holland Amerika lijn.

De rondleiding begon met de uitleg en demonstratie van de vervaardiging van borden en pullen uit klei. Hierbij worden vele speciale kleisoorten gebruikt. Een jeneverkruikje moet uiteindelijk absoluut helemaal vloeistofdicht zijn maar voor een tegeltje is dat niet nodig. De klei voor het kruikje is dus heel anders dan dat voor het tegeltje.

Spullen, die van binnen hol zijn, zoals vazen en pullen worden door gietwerk gemaakt. Borden en schalen en dergelijke maken ze door ze in model te  “draaaien”. Bij het gieten wordt een vloeibare kleimassa in een mal gegoten. De klei hecht zich hierbij in een bepaalde dikte aan de binnenkant van de gietvorm. Door de gietmal gewoon om te keren, loopt de rest van de klei gewoon weer uit de mal. Dit is dus anders dan bij ijzer gieten. Daar hebben ze een binnenkern nodig om het voorwerp hol te houden.

Daarna worden de dan nog natte en heel kwetsbare producten gedroogd en ondergaan zij het eerste bakproces.

Vervolgens volgt de decoratie. Bij vlakke dingen, zoals tegeltjes, gebeurt dat door zeefdrukken. Bij holle en bolle dingen worden de grondpatronen en kleuren aangebracht met een soort transfers. In het kort gezegd wordt hierbij een nat gemaakt patroon op het artikel gedaan, waarbij het patroon zich aan het artikel hecht. Het papier, waar het patroon eerst op zat, wordt dan weggehaald. Voor sommige artikelen is het decoreren hierbij af maar een heel aantal wordt vervolgens helemaal  handmatig verder ingekleurd. Een vak waarbij een grote vaardigheid, kunde en vooral ook zorgvuldigheid en geduld noodzakelijk is.

Tenslotte wordt het artikel in spuitkasten gegelazuurd en – wat oneerbiedig gezegd – verder afgebakken.

Bij het hele proces is veel handwerk nodig. Wat ons opviel was, dat dit heel zorgvuldig en vaak ook met veel liefde gebeurde. Dit laatste was duidelijk te zien bij  het handmatige beschilderen.

Daarna mochten we zelf aan de gang. We kozen er allemaal voor om een schaal te decoreren.

Eerst een kop koffie en tekenschablonen uitzoeken om het patroontje op de schaal te kunnen tekenen. Daarna begon het echte werk: het beschilderen. Gelukkig had Goedewaagen een goede leraar bij ons gezet want het was allemaal niet zo eenvoudig als het lijkt. De verf moet eerst gemaakt worden door op een tegeltje de verfpoeder met de juiste hoeveelheid water te mengen. Het moet precies de goede “dikte” hebben. Dan met een rollende beweging je penseeltje hierdoor doen en zorgen dat het penseeltje goed vol verf komt. Maar ook weer niet te vol, want dan kreeg je een klodder. En dan mooi strak en binnen de lijntjes je patroon inschilderen. Met veel geduld legde de leraar uit dat je “met je pink op de schaal moet rusten, want dan heb je steun en toch alle vrijheid om de penseel te bewegen”. Schrijfster dezes had er op de kleuterschool al moeite mee! Binnen de lijntjes blijven en – erger nog – vooral niet bibberen!!! Mijn goede oude ‘fröbel-non” zal zich wel in haar graf hebben omgedraaid!

Uiteindelijk, na een leuke maar ook leerzame middag bezig zijn, is het ons allemaal dan toch gelukt om een mooie schaal te maken. De schalen worden bij Goedewaagen nog afgebakken en daarna hebben we dus een originele, echte “Marijcke”, “Fieneke”, “Gea”, “Marja”, “Ineke” of “Oudejans”-je in huis.

Advertenties

Over redhatbutterflies

a chapter of the Red Hat Society
Dit bericht werd geplaatst in verslagen 2009. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s