10 september 2010; Stadswandeling en Rondvaart Groningen

Een tiental Vlindertjes fladderden, geholpen door de Q-liner naar Groningen, waar zij eerst een kop koffie dronken. Daarna kregen zij een rondleiding door Groningen met een bevlogen en enthousiaste gids van “Pauline Excursies” . Zij liet ons van alles zien over gebouwen uit de “Art Nouveau-tijd” ofwel de “Jugendstiel”. In het centrum van Groningen zijn nog vele bovengevels van winkels in de Jugendstiel behouden gebleven. Alleen moet je daarvoor wel naar boven kijken en niet alleen in de etalages……………
Onze gids heeft ons verschillende tegeltableau’s, balkonhekjes en deuren laten zien. En ja met allemaal mooie krullen en niets is symmetrisch. Ook zijn wij gewezen op de veel voorkomende symboliek uit die tijd. Pauwen, de god van de handel Mercurius, lelies en kastanjebladen. Mede door het mooie weer voelden wij ons echt vlinders, die van de ene mooie bloem naar de andere fladderden. Het ene was nog mooier dan het andere. En overal de mooie sierlijke vormen en lijnen.
Tegenover het station met het Peerd van Ome Loeks, aan de overkant van het water staat de Jugendstielvilla, die is gebouwd in opdracht van een rijke weduwe uit de strokarton-industrielen. Deze villa wordt momenteel weer helemaal opgeknapt en heeft rondom prachtige tegeltableau’s en ornamenten. Zelfs het originele hekwerk is er nog. Toentertijd heeft deze mevrouw er samen met twee personeelsleden in dat grote huis de laatste jaren van haar leven gewoond. Later is het een kraamkliniek geworden en nu zit er een reintegratiebureau in, dat jongeren aan het werk moet helpen.
Als tussenpauze in deze rondleiding hebben we ook een huis, dat van binnen nog helemaal in Jugendstiel in tact was van binnen mogen bezichtigen. Het huis wordt gewoon door een gezin bewoond en de eigenaars hebben ons gastvrij met een kop koffie en appelgebak ontvangen en ons het hele huis laten zien. Alle Vlindertjes streken – geheel onder de induk – hun vleugeltjes…….
Tenslotte hebben we het voormalige hoofdkantoor van het Nieuwsblad van het Noorden bezichtigd. Ook hier weer prachtige tegelplateaus en monumentale deuren met overal geslepen glas en geen één ruitje was recht.
Na deze geweldige rondleiding, waarin je Groningen heel anders ziet dan gewoon onder het winkelen, hebben wij geluncht op een terras in de Peperstraat. Na de lunch werd nog een leuk winkeltje aangedaan, waar een paar Vlindertjes nog even gauw een rood hoedje hebben gescoord.
’s Middags hebben we Groningen vanaf het water bekeken. Weer met een mooi zonnetje voeren we met de rondvaartboot door de singels. Ook hier werden wij op allerlei details gewezen, waarvan de meesten van ons helemaal het bestaan niet wisten. Zo was er op de hoek van een gebouw een biervaatje met gouden sleutel gemonteerd. Hier zat vroeger één van de vele brouwerijen en -tjes, die Groningen rijk was. Dit vlindertje zal daar “tig” keren onderdoor zijn gefietst of gelopen.
Na afloop van de dag is een deel van de vlindertjes nog uit eten geweest en een deel ging naar huis.
Het was, kortom, een zeer geslaagde, gezellige maar ook leerzame en indrukwekkende dag.
Meer foto’s kun je zien op het bijbehorende album
Lady Araneus
Advertenties

Over redhatbutterflies

a chapter of the Red Hat Society
Dit bericht werd geplaatst in verslagen 2010. Bookmark de permalink .